PROHLÁŠENÍ O NOVODOBÉM OTROCTVÍ A OBCHODOVÁNÍ S LIDMI

Úvod

Moderní otroctví je ohavný zločin a morálně zavrženíhodný čin, který zbavuje člověka svobody a důstojnosti pro jeho prospěch. Je to skutečný problém pro miliony lidí na celém světě, včetně mnoha lidí v rozvinutých zemích, kteří jsou drženi a vykořisťováni v různých formách otroctví. Každá společnost je vystavena riziku, že se na této trestné činnosti zapojí prostřednictvím svých vlastních operací a svého dodavatelského řetězce

Společnost Zeus (dále jen „společnost“) bere na vědomí ustanovení zákona o moderním otroctví z roku 2015 a zajistí transparentnost v rámci organizace a vůči dodavatelům zboží a služeb pro organizaci. Společnost je na základě své vlastní péče přesvědčena, že neexistují žádné důkazy o jakémkoli aktu novodobého otroctví nebo obchodování s lidmi v rámci naší vlastní organizace.

V rámci procesů náležité péče společnosti v oblasti otroctví a obchodování s lidmi zahrnuje proces schvalování dodavatelů prohlášení o shodě.

Společnost Zeus má nulovou toleranci k modernímu otroctví a je plně odhodlána předcházet otroctví a obchodování s lidmi v našem provozu a dodavatelském řetězci. Podnikli jsme konkrétní kroky k řešení moderního otroctví, jak je uvedeno v našem prohlášení. Toto prohlášení uvádí kroky, které jsme podnikli, abychom porozuměli všem potenciálním rizikům moderního otroctví souvisejícím s naším podnikáním a zavedli kroky k prevenci otroctví a obchodování s lidmi během finančního roku 2020.

Naše podnikání a dodavatelské řetězce

Společnost Zeus je poskytovatelem obalových řešení v Irsku, Velké Británii a na různých místech po celém světě v EU i mimo ni

Se všemi našimi schválenými dodavateli vytváříme vztah založený na důvěře a integritě, který je postaven na vzájemně výhodných faktorech. Náš postup výběru a zaškolování dodavatelů zahrnuje náležitou péči o pověst dodavatele, respekt k zákonům, dodržování zdravotních, bezpečnostních a environmentálních norem a reference.

Nebyli jsme informováni o žádných obviněních z obchodování s lidmi / otroctví proti žádnému z našich dodavatelů, ale pokud bychom byli, okamžitě bychom proti dodavateli zakročili a nahlásili bychom to úřadům.

Politiky

Společnost Zeus uplatňuje následující zásady pro identifikaci a prevenci otroctví a obchodování s lidmi ve svých provozech:

• Zásady whistleblowingu – vyzýváme všechny zaměstnance, zákazníky a dodavatele, aby nahlásili jakékoli podezření na otroctví nebo obchodování s lidmi bez obav z následků
  • Poskytujeme politiku otevřených dveří, abychom chránili identitu oznamovatelů.
  • Kodex chování – náš kodex povzbuzuje zaměstnance, aby dělali správné věci tím, že jasně uvádějí jednání a chování, které se od nich očekávají při zastupování společnosti. Usilujeme o dodržování nejvyšších standardů chování zaměstnanců a etického chování při působení v zahraničí a řízení našich dodávek
  • Nákupní kodex – aktualizovali jsme SAQ našeho schváleného dodavatele tak, aby výslovně odkazoval na otroctví a lidské zdraví.

Náležitá péče o dodavatele

Společnost Zeus provádí náležitou péči u všech nových dodavatelů během nástupu do zaměstnání a v pravidelných intervalech u stávajících dodavatelů. To zahrnuje:

• Posouzení rizik při poskytování konkrétních služeb
  • Audit dodavatelů a jejich zdraví a bezpečnosti
  • Požadavek na zlepšení nevyhovujícího zaměstnávání
  • Sankcionování dodavatelů, kteří nezlepší své výkony v souladu s našimi požadavky

Požadujeme, aby všichni dodavatelé potvrdili, že:

• Nepoužívají žádnou formu nucené, povinné nebo otrocké práce
  • Jejich zaměstnanci pracují dobrovolně a mají nárok na odchod z práce
  • Každému zaměstnanci poskytnou pracovní smlouvu, která obsahuje přiměřenou výpovědní dobu pro ukončení pracovního poměru
  • Nevyžadují, aby zaměstnanci složili zálohu/kauci, a z žádných důvodů nezadržují jejich mzdy
  • Nevyžadují, aby zaměstnanci odevzdali své pasy nebo pracovní povolení jako podmínku zaměstnání

Povědomí o podnikání

Abychom zajistili vysokou úroveň porozumění rizikům moderního otroctví a obchodování s lidmi v našich dodavatelských řetězcích a v našem podnikání, poskytujeme všem zaměstnancům školení o očnicích, zveřejňujeme naše zásady moderního otroctví na intranetu zaměstnanců a zasíláme našim zaměstnancům pravidelná sdělení o etice podnikání.

Školení Kromě osvětového programu

Zeus dal zaměstnancům rady týkající se:

• Různé formy moderního otroctví, ve kterém mohou být lidé drženi a vykořisťováni
  • Velikost problému a riziko pro naši organizaci
  • Jak mohou zaměstnanci rozpoznat známky otroctví a obchodování s lidmi, včetně nerealisticky nízkých cen
  • Jak by měli zaměstnanci reagovat, pokud mají podezření na otroctví nebo obchodování s lidmi
  • Jak mohou dodavatelé eskalovat potenciální problémy s otroctvím nebo obchodováním s lidmi k příslušným osobám ve své vlastní organizaci
  • Jaká vnější pomoc je k dispozici obětem otroctví
  • Jaké podmínky a pokyny by měly být poskytnuty dodavatelům ve vztahu k politikám a kontrolám otroctví
  • Jaké kroky společnost Zeus podnikne, pokud dodavatel nezavede politiku nebo kontrolu proti otroctví.

Tento výkaz byl schválen představenstvem a vztahuje se na finanční rok 01.01.2023 až 31.12.2023

Z 01152TM201218TM REV:2